Recept voor witloof in de oven

 4 personen

 Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 8 stronken witloof
  • 8 plakjes gekookte beenham
  • 500 ml melk
  • 100 g geraspte emmentaler
  • 75 g Fama
  • 50 g bloem
  • snuifje nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • zout

Recept voor witloof in de oven

1

Verwijder de bruine bladeren van de witloof en snij het harde gedeelte eruit. Laat een eetlepel (25 g) Fama smelten en stoof hierin de witloof. Voeg 250 ml water toe, zet er een deksel op, en stoof voor 15 minuten tot de witloof beetgaar is. Laat uitlekken en vang het kookvocht op.

2

Begin met het maken van de bechamelsaus. Laat de resterende (50 g) Fama smelten op een zacht vuur. Meng de bloem door de boter en laat het geheel licht opdrogen maar vooral niet bakken tot een droge roux. Voeg het kookvocht van de witloof en de melk toe en breng het aan de kook. Blijf roeren tot de gewenste dikte.

3

Haal van het vuur en voeg 60 g geraspte emmentaler toe. Breng op smaak met nootmuskaat, versgemalen peper en zout. Neem een ovenschaal en bestrijk de bodem met wat bechamelsaus. Rol elke stronk witloof strak in de sneetjes beenham. Overgiet met de saus en bestrooi met de resterende emmentaler.

4

Laat gratineren in de voorverwarmde oven van 180°C tot een goudbruin korstje. Serveer met aardappelpuree.