Recept voor quiche lorraine

 4 personen

 Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

Bodem :

  • 250 g bloem
  • 125 g Fama, koude blokjes
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 1 el ijskoud water

Vulling :

  • 3 stengels zomerprei, in ringetjes

  • 200 g gerookt ontbijtspek, reepjes
  • 200 g zure room
  • 150 ml melk
  • 120 g geraspte gruyère 
  • 4 eieren
  • 2 el Fama (40 g)
  • Enkele takjes tijm
  • Snuifje nootmuskaat
  • Versgemalen peper
  • Zout

Recept voor quiche lorraine

1

Mix in de keukenrobot de koude blokjes Fama met de bloem. Voeg 1 ei, zout en ijskoud water toe. Mix zo kort mogelijk tot een kruimel deeg. Kneed voor 5 minuten tot een homogeen geheel. Laat het in huishoudfolie 30 minuten rusten in de koelkast.

2

Vet de vorm in en bestuif met bloem. Rol het deeg uit, op een met bloem bestoven werkblad, tot een lap van Ø 30 cm. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst. Verwarm de oven voor op 200 °C en laat de bodem voor 10 minuten blind bakken.

3

Verhit de Fama in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de prei en tijm toe en stoof gedurende 5 à 7 minuten, of tot de prei glazig is. Breng op smaak met peper en zout. In een andere pan bak je de reepjes spek in een klontje Fama krokant. Klop ondertussen de eieren, zure room en melk in een middelgrote kom tot een homogeen geheel. Voeg de Gruyère toe. Kruid met nootmuskaat, versgemalen peper en zout. Verdeel de spekjes en prei over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Zet eerst de quichevorm terug in de oven en schenk dan de vulling erin.

4

Verlaag de temperatuur van de oven tot 180°C en bak de quiche 25 tot 30 minuten in het midden van de oven. Kijk of de quiche gaar is: als je in de vulling prikt en je mes komt er droog uit, dan is de quiche gaar. Haal uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Serveer met een frisse salade.