Tover heerlijke seizoensgerechten op tafel.

Elke dag een heerlijk gerecht op tafel toveren, met heerlijke ingrediënten van bij ons? Makkelijk, als je de seizoenen volgt. Wij helpen je een handje met eenvoudige recepten die bij iedereen in de smaak vallen. Zo wordt een seizoensuggestie een echte klassieker.

Naar recept

en ontvang
€ 0,50

Word nu
Fama Friend!
Nieuw ! Fama Knijpfles
500 ml met botersmaak

Vraagje over Fama?

Veel kans dat je hier het antwoord vindt.

Staat het antwoord er niet tussen? Stel je vraag dan hier.

1

Is er iets veranderd aan de FAMA producten?

Naast de reeds bestaande referenties is er nu ook "FAMA met boter", een melangeproduct 78 % voor bakken en braden. Een combinatie van de klassieke FAMA met een extra toets van boter voor een heerlijke smaak. Een combinatie van plantaardige vetstoffen (oliën) en boter. Ideaal voor alle bereidingen in de keuken, van maaltijden tot bakgerechten. De FAMA met boter (melangeproduct 78 % voor bakken en braden) is zowel in vlootje te verkrijgen als in een wikkel.
Nieuw is de FAMA vloeibaar in fles, een bak- en braadmargarine met botersmaak, uitsluitend bestaande uit koolzaadolie. Net zoals de andere FAMA-formaten zorgt de FAMA vloeibaar in fles voor ideale bakeigenschappen.

2

Welke oliën en vetten worden gebruikt in de FAMA producten?

De gebruikte oliën en vetten in de FAMA producten zijn van plantaardige oorsprong en zijn: koolzaad, palm, kokos, zonnebloem en palmpit. "FAMA met boter" (melangeproduct 78 % voor bakken en braden) is een mix van plantaardige oliën en boter en bevat naast de plantaardige oliën en vetten eveneens boter als ingrediënt. Boter is een vetstof van dierlijke oorsprong (melk). De onderlinge verhouding tussen de verschillende oliën is niet identiek in een vlootje of in een wikkel. De onderlinge verhouding zal uiteindelijk ook de consistentie van uw product bepalen, alsook de vetzuursamenstelling.
De Fama vloeibaar in fles bestaat uitsluitend uit koolzaadolie, waaronder een deel geharde koolzaadolie.

3

Is FAMA 100% plantaardig?

Neen, de gebruikte oliën en vetten in de klassieke FAMA producten zijn wel 100% van plantaardige oorsprong. Maar verder bevatten ze kleine hoeveelheden ingrediënten van dierlijke oorsprong, zoals weipoeder en melkaroma's (beiden afkomstig van melk). FAMA met boter (melangeproduct 78 % voor bakken en braden) bevat naast de plantaardige oliën en vetten eveneens boter dat van dierlijke oorsprong (afkomstig van melk) is. De ingrediënten (alsook de allergenen) zijn opgesomd in de ingrediëntenlijst vermeld op de verpakking van de FAMA producten. De Fama vloeibaar in fles bestaat enkel uit plantaardige olie maar bevat wel melkpoeder en een boteraroma. Het natuurlijk aroma zorgt voor een volle smaak en een aangename geur.

4

Zitten er dierlijke bestanddelen in FAMA?

Ja, de klassieke FAMA producten bevatten kleine hoeveelheden weipoeder en melkaroma’s (beiden afkomstig van melk). FAMA met boter (melangeproduct 78 % voor bakken en braden) bevat 20% boter als dierlijk ingrediënt (afkomstig van melk). Fama vloeibaar in fles bevat melkpoeder. De ingrediënten (alsook de allergenen) zijn opgesomd in de ingrediëntenlijst vermeld op de verpakking van de FAMA producten.

5

Zijn er melkbestanddelen in FAMA?

Ja, de klassieke FAMA producten bevatten weipoeder en melkaroma’s (beiden afkomstig van melk). FAMA met boter (melangeproduct 78 % voor bakken en braden) bevat boter dat eveneens afkomstig is van melk. Fama vloeibaar in fles bevat melkpoeder.

6

Zijn er sojabestanddelen in FAMA?

Neen, de gebruikte lecithine in de FAMA referenties is zonnebloemlecithine. De ingrediënten (alsook de allergenen) zijn opgesomd in de ingrediëntenlijst vermeld op de verpakking van de FAMA producten.

7

Is er een verschil in samenstelling tussen FAMA in een vlootje en FAMA in een wikkel?

Ja, er is effectief een verschil in samenstelling. Met uitzondering van de Fama vloeibaar in fles die 69g vet bevat, bevatten alle andere FAMA producten 78g vet. Daarnaast hebben ze ook een ander vetzuursamenstelling. Dit maakt dat er een verschil is in de verhouding verzadigd vet en onverzadigd vet, alsook in consistentie van de verschillende Fama producten. De Fama in fles bevat het minst verzadigd vet en het meest onverzadigd vet. Vandaar ook de vloeibaar consistentie. De Fama in vlootje bevat meer onverzadigde vetten dan de Fama in wikkel en heeft hierdoor een zachtere consistentie. Hoe meer verzadigd vet, hoe vaster de consistentie. De consistentie wordt bepaald door een andere verhouding tussen de verschillende gebruikte oliën.

8

Wat is het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet?

Niet alleen het totaal vetgehalte in een vetstof is belangrijk. Ook de vetzuursamenstelling en in het bijzonder de verhouding tussen de verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde en onverzadigde vetten hebben een andere invloed op het bloedcholesterolgehalte in ons lichaam. De verzadigde vetzuren zijn de slechte vetzuren en de onverzadigde vetzuren zijn de goede vetzuren. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in onze voeding draagt bij tot het in standhouden van normale cholesterolgehalten in het bloed.

9

Wat is het verschil tussen palmolie en palmpitolie?

Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Palmpitolie is plantaardige olie die wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten van de oliepalm. Palmpitolie heeft andere karakteristieke eigenschappen dan palmolie die van dezelfde vruchten komt.

10

Is de palmolie die gebruikt wordt duurzaam/sustainable?

De Groep Vandemoortele, die FAMA® margarines produceert en commercialiseert is lid van de « Round Table on Sustainable Palm Oil » (RSPO). Dit is een onafhankelijke organisatie die samen met zijn leden streeft naar meer duurzame productie en gebruik van palmolie (zowel op ecologisch, als op sociaal vlak) in alle schakels van de keten. We noemen het ‘Sustainable Palm Oil’ of RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil). Dit betekent onder meer dat de palmolie afkomstig is van plantagebomen, en niet gewonnen wordt door het kappen van het tropisch regenwoud. Daarnaast moeten de leveranciers nog aan andere criteria voldoen met betrekking tot duurzaamheid (meer in de sociale context en de milieucontext): zoals correcte verloning voor de arbeiders, geen kinderarbeid inzetten en dergelijke meer. Alle criteria zijn te vinden op de website van RSPO. Er zijn twee manieren om aan die duurzaamheid te voldoen: ofwel via het aankopen van certificaten, ofwel via het aankopen van de gecertificeerde palmolie. Het principe van certificaten valt onder toezicht van Greenpalm, en is te vergelijken met het aankopen van groene stroom (energie) certificaten. Door een palmcertificaat aan te kopen, sta je garant dat er ergens in de wereld die hoeveelheid palm op een duurzame manier geproduceerd wordt. Het tweede systeem, namelijk het aankopen van de gecertificeerde palm zelf, staat onder toezicht van RSPO. Door het volgen van dit systeem garandeert de producent dat de RSPO-palm ook werkelijk in het bedrijf binnenkomt. Hierbinnen zijn er ook weer twee pistes: ofwel het massabalans systeem, ofwel het gesegregeerd systeem. Indien hierbij het massabalans principe gevolgd wordt, dan moet het bedrijf kunnen aantonen dat de hoeveelheid RSPO-palm dat het aankoopt, overeenstemt met de hoeveelheid RSPO-palm dat het verkoopt op bedrijfsniveau (niet op productniveau). Indien het -strengere- gesegregeerde principe gevolgd wordt, moet het bedrijf kunnen aantonen dat de hoeveelheid RSPO-palm dat het aangekocht heeft, overeenstemt met de hoeveelheid RSPO-palm dat in het product zit, die het RSPO-label mbt certificeerde duurzame palm op de verpakking en in communicatie mag maken. De organisatie moet duurzame palmolie aanleveren en de principes van de RSPO volgen. Deze principes zijn: groene palm en massabalans. Het label ‘groene palm’ is een uitwisselingsprogramma van certificaten die ontworpen is om het milieuprobleem en de sociale problemen gecreëerd door de productie van palmolie aan te pakken. Greenpalm website. Het principe van de massabalans is een logistiek model die er administratief over waakt dat de handel van gecertificeerde palmolie en afgeleiden voldoet aan de RSPO normen en dit gedurende de volledige productieketen.

11

Wat is Referentie inname of afgekort RI?

De "Referentie-inname of RI" geeft aanvullende vrijwillige informatie over hoeveel 1 portie van een bepaald voedingsmiddel (eetmoment) bijdraagt aan uw dagelijkse maximumbehoefte aan energie (kilocalorieën) en aan belangrijke voedingsstoffen (energie, suikers, vetten, verzadigde vetten, zout). Het is een richtwaarde voor een gezond persoon met een gemiddeld gewicht en een gemiddelde fysieke activiteit. De RI op een etiket zijn gebaseerd op de waarden voor een volwassen vrouw, omdat deze de gemiddelde behoeften van de meerderheid van de bevolking het dichtst benadert. Deze komt overeen met 8400 kJ / 2000 kcal per dag. De consument ziet in de iconen in één oogopslag de hoeveelheid energie, suikers, vet, verzadigde vet en zout per portie.

Voor smeerbare vetstoffen werd een portie vastgesteld op 10 g, zijnde twee besmeerde boterhammen (indien voor smeren) of 1 soeplepel (indien voor bakken en braden).

12

Voor welke toepassingen kan ik FAMA gebruiken?

FAMA (zowel de klassieke referenties als de FAMA met boter" referentie (melangeproduct 78 % voor bakken en braden) kunt u gerust gebruiken voor alle warme bereidingen in de keuken. Dus zowel voor het bakken en braden van vlees of vis, het maken van sausen of andere bakgerechten.