Samen zetten we de klassiekers op de kaart

Recept voor stoofvlees met frietjes

 4 à 6 personen

 Bereidingstijd: 30 minuten + 2 1/2  uur sudderen

Ingrediënten

  • 2 kg rundstoofvlees
  • 750 ml donker (tafel)bier
  • 100 ml runderbouillon
  • 50 g Fama margarine
  • 2 grote uien
  • 2 el bloem
  • 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, stengels peterselie, rozemarijn)
  • 1 el mosterd
  • 1 snede brood, zonder korst
  • 1 el appelsiroop of 2 tl bruine suiker
  • versgemalen peper
  • zout

Frietjes:

  • 1 kg bintjes (frietaardappelen)
  • fleur de sel

Recept voor stoofvlees met frietjes

1

Smelt de Fama, schroei het vlees dicht en bruin. Neem uit de pan en fruit de fijngesneden ui in het resterende bakvocht tot het licht gekleurd is.

2

Voeg het gebakken rundvlees terug in de pan en strooi er de bloem over. Blus met het bruin bier.

3

Voeg de runderbouillon, kruidentuiltje, de snede brood besmeerd met mosterd en de appelsiroop toe. Kruid met peper en zout naar smaak. Laat 2,5 à 3 uur zachtjes sudderen.

4

Schil de aardappelen en snij in dikke repen (frieten). Dep de frieten goed droog. Verwarm het frituurvet tot 160°C. Bak hierin de frietjes de eerste maal voor 5 minuten tot lichtgeel. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier en verhoog de temperatuur naar 190°C. Bak een tweede maal goudbruin en krokant. Haal uit het vet en bestrooi met fleur de sel. Serveer met de stoverij en salade.