Recept voor stoofvlees met frietjes
4 à 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 2 1/2 uur sudderen
Ingrediënten
- 2 kg rundstoofvlees
- 750 ml donker (tafel)bier
- 100 ml runderbouillon
- 50 g Fama margarine
- 2 grote uien
- 2 el bloem
- 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, stengels peterselie, rozemarijn)
- 1 el mosterd
- 1 snede brood, zonder korst
- 1 el appelsiroop of 2 tl bruine suiker
- versgemalen peper
- zout
Frietjes:
- 1 kg bintjes (frietaardappelen)
- fleur de sel
Recept voor stoofvlees met frietjes
Voeg het gebakken rundvlees terug in de pan en strooi er de bloem over. Blus met het bruin bier.
Voeg de runderbouillon, kruidentuiltje, de snede brood besmeerd met mosterd en de appelsiroop toe. Kruid met peper en zout naar smaak. Laat 2,5 à 3 uur zachtjes sudderen.
Schil de aardappelen en snij in dikke repen (frieten). Dep de frieten goed droog. Verwarm het frituurvet tot 160°C. Bak hierin de frietjes de eerste maal voor 5 minuten tot lichtgeel. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier en verhoog de temperatuur naar 190°C. Bak een tweede maal goudbruin en krokant. Haal uit het vet en bestrooi met fleur de sel. Serveer met de stoverij en salade.
1
Smelt de Fama, schroei het vlees dicht en bruin. Neem uit de pan en fruit de fijngesneden ui in het resterende bakvocht tot het licht gekleurd is.