Samen zetten we de klassiekers op de kaart

Recept voor vol au vent

 4 personen

 Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 bladerdeeggebakjes
  • 2 el Fama margarine
  • 1 bakje tuinkers

Aardappelpuree:

  • 1 kg aardappelen; bloemig
  • 1,5 dl melk
  • 1 el Fama
  • 1 ei
  • snuifje nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • zout

Kippenbouillon:

  • 1 kip
  • 4 dikke wortels
  • 6 stengels bleekselder
  • 4 uien
  • 4 stengels prei
  • 3 l water
  • 2 el Fama
  • 15 bolletjes zwarte peper
  • 2 kruidnagels
  • 4 teentjes look
  • 1 bussel tijm
  • 1 bussel peterselie (met stengels)
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • zout

Vulling:

  • 500 g champignons
  • 60 g Fama
  • 80 g bloem
  • 1 teentje knoflook
  • 1 1⁄2 l kippenbouillon
  • 1 1⁄2 dl melk
  • 1 scheutje sherry
  • 1el citroensap
  • snuifje nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • zout

Recept voor vol au vent

1

Kippenbouillon: snij de groenten in grote stukken. Bak de kip aan in 2 eetlepels Fama margarine en voeg dan de groenten toe. Laat nog enkele minuten meestoven. Blus met het water en voeg er de kruiden aan toe. Breng de bouillon aan de kook en laat 1 uur sudderen tot de kip gegaard en nog mals is. We gebruiken de kip die in de bouillon gegaard wordt voor de vol au vent. Zeef de bouillon.

2

Aardappelpuree: kook de aardappelen in licht gezouten water. Giet af en stamp fijn. Roer de margarine, het ei en de melk erdoor tot een gladde puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Hou warm tot gebruik.

3

Vulling: snij de champignons in kwartjes. Smelt een klontje Fama in een pan en bak de stukjes champignons in de hete Fama. Laat de champignons even aankleuren en voeg een geplet teentje knoflook toe. Zet opzij. Pluk al het vlees van het karkas van de kip. Zorg ervoor dat de stukjes kip fijn genoeg zijn. Zet even opzij.

4

De saus: smelt de margarine in een kookpot en voeg de bloem toe. Laat het mengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt. Meng tot een homogeen geheel en schenk dan een deel van de kippenbouillon in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde om klontertjes te vermijden. Schenk af en toe wat bouillon bij. Na voldoende lang roeren, bekom je een gebonden maar nog dikke saus. Voeg ten slotte een scheutje sherry toe en de melk. Roer de saus goed om.

5

Voeg de gebakken champignons, en de stukjes kip toe aan de saus. Druppel wat vers citroensap in het mengsel en kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en zout. Meng alles.

6

Bestrijk de bovenkant van de bladerdeeg gebakjes met vloeibare Fama, zodat deze glanzend uit de oven komen. Verwarm de kuipjes in de voorverwarmde oven van 180 °C voor 5 minuten. Snij het dekseltje uit het bladerdeeg gebakje, en schep een flinke lepel van de vulling in en rond het koekje. Werk elk bord af met tuinkers en puree.